Картинна галерия „Серякова къща“

Серяковата къща е мястото, където можете да разгледате произведенията на троянските художници. Родната къща на Георги Серяков-Гио /Ботев четник, загинал през 1876 г/ е обявена за паметник на културата с местно значение и от 1991 г. действа като градска художествена галерия.
Работно време:
Вторник – петък: 10 до 18 часа
Събота: 10 до 13 часа
Телефон:
0670/228 77

Къща-музей „Иван Хаджийски“

Музейната сбирка проследява творческото развитие на родения в Троян виден социолог, публицист и родоначалник на социалнопсихологическата школа в България Иван Хаджийски /1907-1944/. Става известен най-вече с произведенията си „Бит и душевност на нашия народ“ и „Оптимистична теория за нашия народ“
Работно време:
Заявки за посещение се правят в Музея на занаятите

Църква „Св. Параскева“ – Троян

Построена е през 1835 г. на мястото на стар параклис, който е носел името „Св. Петка“. През 1877 е опожарена, а след освобождението е възстановена благодарение на волни пожертвования и помощи от Троянския манастир. Църквата прави впечатление с богатата украса на фасадата и корнизите – върху каменнопластичните изображения личат следи от оцветяване с червена охра, което е било характерно за българското изкуство в периода 12-14 в. Иконите са рисувани от различни зографи, най-известният от които е троянският майстор Пенчо х. Найденов. Дърворезбите са правени в периода 1901 – 1934 г. Иконостасът е в стила на тревненската школа с множество растителни, животински и символични мотиви.

Грънчарски работилници на Никола Йовков и Николай Добрев

Представляват своеобразни музеи на творчеството на прочутите грънчарски фамилии Йовкови и Добреви. В работилниците можете да наблюдавате извайването на керамичните съдове и тяхното изписване в различни шарки.

Адреси:
Работилница на Николай Йовков, Троян ул. „Христо Смирненски“ 32
Работилница на Николай Добрев, Троян ул. „Христо Смирненски“ 29