Културно-исторически забележителности

Троянският регион е богат на културно-исторически паметници и музеи, етнографски сбирки, древни крепости и възрожденски сгради и църкви. Той е и сред малкото български места, в които занаятчийството е още живо. Много потомствени занаятчии работят в собствени работилници, в които можете да наблюдавате майсторлъка на грънчари, дърворезбари, тъкачи, медникари. Ето някои от по-интересните места, които можете да посетите по време на почивката си в Троянския Балкан.

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян

Музеят се намира в сградата на началното училище, построена през 1881 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънев. По-късно училището, което е и първата следосвобожденска обществена сграда в Троян, става община. Години след това сградата е реставрирана и превърната в музей. Музеят показва подробно народните и художествени занаяти, характерни за Троянския регион. Отправна точка за посетителите е макетът на троянската занаятчийска чаршия – тук се пренасяте повече от век назад в годините, за да се потопите в атмосферата на троянското ежедневие. Първият етаж на музея е посветен на троянската битова керамика и нейното хронологическо развитие от неолита до Възраждането и наши дни. Автентична грънчарска работилница показва отблизо производството на глинени съдове. Особено внимание е обърнато на различните украси по керамичните съдове и най-вече на развитието на характерната троянска шарка, повлияна от стенописите на Захарий Зограф в Троянския манастир /1847-1848/. Експозицията представя и развитието и спецификите на дървообработващите занаяти, иконописта, медникарството, златарството, тъкачеството и др. Музеят предлага наистина много приятна и най-вече интересна разходка във времето и бита на Троян и региона.
Работно време:
Понеделник – събота: 9 – 17 часа
Неделя – с предварителна заявка
Телефон:
0670/220 62, 220 63

Експозиция „Възраждане“

Намира се непосредствено до сградата на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства и е разположена в реставрирания турски конак /1868 г./ Експозицията проследява обществено-икономическото и културно развитие на Троян, учебното дело, хайдутството и дейността на революционния комитет, основан от Васил Левски. В експозицията ще видите макет на Взаимното училище, строено около 1847 г., макет на църквата „Св. Параскева“ /1835/ и много други интересни реликви от историята на Троян.
Работно време:
Понеделник – събота: 9 – 17 часа
Неделя – с предварителна заявка

Телефон:
0670/220 62, 220 63