Скит „Св. Никола“

Скит „Св. Никола“

Намира се на около 2 км. източно от Троянския манастир. Изграждането му е дело на игумен Паисий. Параклисът е служел за подслон на монасите от Троянския манастир при разбойнически нападения. Привлича с великолепните плетеници и

орнаменти по олтарните двери. От 1785 до 1810 г. тук е имало и килийно училище. Тук учител е бил монахът Спиридон, автор на „История в кратце о болгарском народе словенском“, която е считана за втората история на българския народ след Паисиевата „История славянобългарска“. През 18 в. църквата е била разрушена и построена отново. В църквата има и таванско помещение, което е служело за тайник за оръжие по време на въстанията. И днес в двора на манастира ще видите малката църква, кладенецът с лечебна вода и малката гробница на Велко Комита, починал тук от раните си.

Национално изложение на художествените занаяти и изкуства – с. Орешак

В село Орешак непосредствено до манастира на площ от 4 000 кв.м в 9 зали е разположено Националното изложение на художествените занаяти /създадено през 1971 г/. Тук се представят народните художествени занаяти, организират се национални и международни изложби, има и базар на произведения, изработени от български майстори. Може да видите как се вари и да дегустирате прочутата троянска сливова ракия, да ви покажат нагледно тънкостите на някой от местните занаяти /грънчарство, резбарство, тъкачество/. Всъщност днешното изложение продължава и разширява традициите на някогашния занаятчийския панаир, който се е провеждал около Троянския манастир в деня на храмовия празник 15 август. Сега изложението работи целогодишно.
Работно време:
Понеделник – неделя: 9 до 17:30 часа
Телефон:
06952 / 23 1, 28 16